контрабанда злато

Контрабандни златни накити за над 100 000 лева задържаха на Капитан Андреево

Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас задържаха над 1.2 кг златни накити при проверка на товарен автомобил.

На МП Капитан Андреево влекач с полуремарке с турска регистрация влиза в страната от Турция на път за Германия. Водачът – турски гражданин, представя редовни документи за превозваната стока. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която не са констатирани нарушения. При последвалия личен преглед на шофьора в джобовете на якето му са открити 4 пакета с 511 бижутерийни изделия – гривни, пръстени, синджири, медальони, колиета, обеци, закопчалки всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите са  от 14- каратово злато и са с общо тегло 1263.21 грама на стойност 101 056 лева.

Контрабандните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил Р.Я., на 43 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

От началото на годината до момента при проверки на МП Капитан Андреево митническите инспектори са задържали над 170 кг златни и сребърни накити, което е 10 пъти повече в сравнение с миналата година.