Лена Бориславова

Лена Бориславова: До три месеца внасяме промените за антикорупционната комисия

До три месеца в Народното събрание ще бъдат внесени промените, с които ще бъдат променени съставът и функциите на антикорупционната комисия. Този срок са си поставили партньорите в бъдещото управление, съобщи депутатът от „Продължаваме промяната“ Лена Бориславова пред „Нова телевизия“.

Попитана за решението на ПП да запази служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков на този пост и в редовното правителство, тя заяви: „Ние ще разчитаме на множество механизми – всички, които са възможни с мнозинството в Народното събрание и в изпълнителната власт, за да има нулева толерантност към корупцията и да прекратим порочните практики, на които сме свидетели през последните години“.

Бориславова заяви, че дейността на Рашков като вътрешен министър няма да е единственият начин за борба с корупцията, който залагат бъдещите управляващи. „Ние се стремим да постигнем една ефективна антикорупционна комисия, която разследва абсолютно всички видни политически личности, независимо кой ги е излъчил. Ако престъпят принципите за законност и на правовата държава, ще бъдат разследвани“, каза Бориславова и допълни, че всички стари случаи, за които има съмнение, че са били „заметени“, също трябва да бъдат разследвани, ако не е изтекла давността.

Тя заяви, че в коалиционното споразумение е заложено промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество да бъдат внесени до три месеца от започването на работа на Народното събрание.

По отношение на главния прокурор Иван Гешев от думите ѝ стана ясно, че едно от първите действия, които ще предприемат новите управляващи, ще е да отправят обща декларация, с която да го призоват да подаде оставка. Те се разбраха за това по време на преговорите в областта на правосъдието. „Използваме целия спектър, цялата палитра от законодателни възможности, с които разполагаме. Една от тях е отправяне на политическа декларация за подаване на оставка. Другото, за което и в момента тече подготовка, е това, за което говори служебният министър на правосъдието – че има достатъчно основания, включително за повдигане на обвинение, на главния прокурор. Това минава през Висшия съдебен съвет и инспектората към него“, отбеляза Лена Бориславова.