хакери биткойн

Хакери откраднаха 196 млн. долара от криптоборсата Bitmart

Хакери са откраднали 196 млн. долара от платформата за търговия с криптовалути Bitmart, обяви компания за сигурност, цитирана от CNBC. Bitmart е потвърдила атаката с официално изявление, в което посочва, че е станала жертва на „мащабен пробив в сигурността“ и че хакерите са отмъкнали активи за около 150 млн. долара. Компанията за анализ на данни и блокчейн сигурност Peckshield оценява, че загубата се равнява на близо 200 млн. долара.

Bitmart допълва, че всички тегления са временно преустановени да второ нареждане и твърди, че извършва задълбочен преглед на сигурността.

Peckshield беше първата, която забеляза пробива в събота, като отбеляза, че един от адресите на Bitmart показва насочване на стабилен поток от десетки милиони долари към адрес, който Etherscan нарича „Bitmart Hacker”. Според Peckshield хакерите са се сдобили с микс от 20 токена.

От CNBC са се свързали с няколко служители на Bitmart, за да поискат повече разяснения относно хакерския пробив, включително дали средствата на клиентите са били главната цел на атаката и ако е така, дали средствата им ще бъдат възстановени. Медията все още не е получила отговор, но имейл до работния адрес на основателя и главен изпълнителен директор на Bitmart Шелдън Ся е върнал съобщение, което гласи: „Адресът на получателя е отхвърлен: Достъпът отказан“.

Bitmart, която предлага комбинация от спот трансакции, търговия с фючърси и услуги за кредитиране, се класира сред най-добрите централизирани криптоборси по обем, сочат данни на CoinGecko. Bitmart твърди, че все още не е ясно какви методи са използвали хакерите, но това, което се е случило след пробива, е сравнително просто, допълва Peckshield.

След като са прехвърлили средствата извън Bitmart, хакерите очевидно са използвали децентрализирания агрегатор „1inch”, за да обменят откраднатите токени за етер. Оттам етерът е бил депозиран в микс за поверителност, известен като Tornado Cash, който прави парите по-трудни за проследяване.