дрога

Задържани са 12 от членовете на българската наркогрупа в Германия

Българската наркогрупа, разпространявала наркотици в Германия, е наброявала 12 души, които са задържани в Германия. Те са пласирали дрога за десетки милиони, петима от българите са обвинени за организирана престъпна група.

На брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев обяви, че в област Търговище са иззети веществени доказателства, показващи съществуване на групата, а на територията на Германия са иззети самите наркотични вещества. "Засега не можем да кажем, какви са наркотиците", каза Кръстев.

"Наказателно производство не може да се води в България, тъй като гражданите са хванати на територията на Германия. В България няма задържани лица, в Германия е станало задържането", съобщи още Кръстев, като не оповести дали става дума за нов канал на ОПГ. 

На 23 ноември, в изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Прокуратурата във Франкфурт на Майн – Федерална Република Германия, Специализираната прокуратура и ГДБОП извършиха действия по разследване на организирана престъпна група от български граждани за държане и разпространение на наркотици на територията на ФРГ.

Досъдебното производство е образувано в края на 2020 г. от прокуратурата във Франкфурт на Майн. При координирани действия на с Федералната криминална служба на ФРГ на Франкфурт на Майн, българската Специализирана прокуратура и ГДБОП бе проведена съвместна полицейска операция на територията на двете държави – в областите Северен Рейн-Вестфалия и Хесен, както и област Търговище.

В хода на действията по разследването във ФРГ първоначално са задържани 12 български граждани, като на петима от тях са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, действаща на територията на Франкфурт, за притежание и разпространение на наркотични вещества.

Извършени са претърсвания на 14 адреса, при които са намерени и иззети множество доказателства, относими към предмета на разследването.

Неутрализирането на престъпното сдружение е резултат от едногодишни усилия и сътрудничество на германските и българските съдебни и полицейски органи в противодействието на организираната престъпност.