съд шумен

Мъж с двойно гражданство, държал марихуана и метамфетамин, остава в ареста

По искане на Окръжна прокуратура-Шумен състав на Шуменския окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение спрямо 47-годишен мъж с двойно гражданство, обвинен, че е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в условията на опасен рецидив – престъпление по  чл. 354а, ал. 2, т. 4 от НК. Съдът уважи мотивите на прокуратурата да поиска „задържане под стража“ за Е.Г., сред които беше фактът, че той няма постоянен адрес в Република България, има двойно гражданство и само за последната година е осъществил 50 пътувания между нашата страна и Република Турция.

Задържаният е добре известен на органите на реда и прокуратурата. Той е осъждан за международен трафик на хероин от южната ни съседка, както и за бягство от Затвора в град Ловеч, което показва предпоставка за извършване на друго престъпление, ако бъде освободен.

Е.Г. беше задържан на 29 ноември 2021 година, при проведена специализирана операция под надзора на Окръжна прокуратура-Шумен. При претърсванията, извършени на три адреса в Шумен и областта, както и в един автомобил, са намерени и иззети 59 грама марихуана във вакуумна опаковка и 117 грама метамфетамин. Иззети са също четири пистолета и множество боеприпаси, за които не са представени съответните разрешителни. Назначени са експертизи за изясняване на техния произход и вид.

До деня на съдебното заседание обвиняемият бе задържан за срок до 72 часа с цел довеждането му в съда.

Определението на Окръжния съд в Шумен подлежи на обжалване пред Апелативен съд.