гешев украйна

Иван Гешев участва в честванията за 30-та годишнина на Прокуратурата на Украйна

По покана на главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, главният прокурор Иван Гешев присъства в Киев на честванията на 30-ата годишнина от създаването на Прокуратурата на Украйна.

Тържественото събитие бе открито от украинския президент Владимир Зеленски, а приветствие към украинските прокурори отправиха премиерът на страната Денис Шмигал и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук. Сред чуждестранните гости, събрани по повод годишнината от създаването на украинската прокуратура, бяха и обвинители №1  на редица европейски страни, представители на Съвета на Европа и европейски институции, на дипломатическия корпус в Киев и други официални лица.

След края на тържествената част главният прокурор Иван Гешев участва в официална среща с президента на Украйна Владимир Зеленски, на която присъстваха главният прокурор на страната Ирина Венедиктова, както и Нида Грунскене – главен прокурор на Литва, Андрес Пармас – главен прокурор на Естония, и Камран Алиев – главен прокурор на Азербайджан.

Иван Гешев отправи пожелание за здраве, усърдие и успехи на украинските си колеги в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.

Главният прокурор е в Киев и за участие в Международния антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“.