брифинг мвр

Трима лекари и стоматолог са задържани за фалшивите „зелени сертификати“

Успешната реализация на служителите от отдел „Икономическа полиция“ към областната дирекция на МВР е осъществена под прякото ръководство на Районна прокуратура – Пловдив
Професионалните действия на разследващите от отдел „Икономическа полиция“ стартирали по сигнал от РЗИ от средата на миналия месец за установени злоупотреби с ваксинации в медицински центрове в областта.

За краткия срок на предварителните проверки била събрана значителна по обем информация и предоставена на Районна прокуратура – Пловдив. След преценка от страна на наблюдаващ прокурор за наличие на достатъчно данни за извършено престъпление, са образувани две досъдебни производства и е създадена организация за изясняване на самия механизъм на незаконната дейност, както и разкриване на основните участници в нея. В процеса на работата екипите от разследващи установили, че най-малко 250 души са получили фалшиви „зелени сертификати“ от временните имунизационни центрове в болница в Асеновград и в частен медицински център в Раковски.

По предварителни данни схемата действала от близо два месеца – задължителните декларации за информирано съгласие били попълвани с личните данни на лицата и въвеждани в Националния ваксинационен регистър, от където били издадени съответните сертификати. При проверката са събрани данни, че получателите на въпросните сертификати не са били на територията на страната към датата на имунизацията и са заплащали суми между 200 и 400 лева на посредници, за да бъдат вписани като ваксинирани.

При проведената вчера специализирана операция служителите от отдел „Икономическа полиция“ са задържали трима лекари и стоматолог, заподозрени като участници в престъплението. В хода на процесуално-следствените действия са иззети множество документи, сред които и над 20 000 декларации за информирано съгласие, истинността на всяка от които предстои да бъде проверена. 

На съвместен брифинг днес във връзка със случая административният ръководител на Районна прокуратура  Чавдар Грошев, заместникът му Атанас Илиев и началникът на Отдел „Икономическа полиция“ комисар Славчо Алексиев подчертаха, че изнесените данни са само малка част от  предстоящото сериозно и задълбочено разследване. Предстои по делото да бъде извършен голям  обем от следствени действия, включително разпити на множество свидетели и графологични експертизи. Те бяха единодушни, че този тип престъпление касае човешки животи и всеки участник в него следва да си понесе отговорността – както организаторите и посредниците, така и тези, които са се снабдили с фалшивите сертификати.