бой

Кой и защо нападна и преби оперен певец в столичния квартал „Белите брези“?

В края на лятото, в социалните мрежи, един случай стана широко обсъждан заради жестокостта, която носи. Става дума за тежък инцидент в столичния квартал „Белите брези”. След инцидента 51-годишният бивш оперен певец в Софийската опера – Димитър Русев загуби зрението си и ослепя напълно, след като беше пребит малко след полунощ на 8 август пред блока в който живее, докато пеел химна и рецитирал Ботев.

Димитър Русев е възпитаник на Френската гимназия. След това учи философия и оперно пеене. Години наред е в състава на Софийската опера и оперетата.  Около 1 през нощта на 8 август не може да заспи и излиза пред блока. Изпява химна и рецитира Ботев. Ненадейно, без всякакво предупреждение, срещу него изскача висок здрав мъж, който му нанася силни юмручни удари в лицето. Един от тях буквално прави здравото му око, това с което вижда, на пихтия. Опитите на светилата в офталмологията да го излекуват са безнадеждни. Така Димитър остава напълно сляп.

Във фаталната нощ Димитър опитва да избяга, но е повален е на земята и безмилостно ритан още няколко минути. След като по балконите започват да излизат хора, чули виковете за помощ, нападателят си тръгва и остава неизвестен. Когато седмица по-късно случаят разбунва духовете в социалните мрежи и след това медиите масово го отразяват, биячът продължава да е неизвестен, макар случилото се да е на метри от охранителна камера и свидетел на боя да го е разпознал, сочи Нова Тв.

Оказа се, че разпознатият от домоуправителя като бияч на Димитър – Велизар Маринов, е познат на полицията. Има и присъда от 2010 година за побой и нанасяне на средна телесна повреда. Домоуправителят сподели, че преди време сам е бил потърпевш от юмруците на Маринов само защото е поставил бележка на таблото, че не е плащал входни такси за 60 месеца.

Две седмици след зверския побой над Димитър и след като в социални мрежи и медии случаят става широко известен, от полицията взимат записа от охранителната камера на мястото на побоя, разпитани са и свидетелите, в това число и домоуправителя, проведоха и други полицейски мероприятия. След това Велизар Маринов беше арестуван. Срещу него бяха събрани доказателства и му беше повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда, за което наказанието е от 3 до 10 години затвор.

Съдът му наложи мярка за неотклонение „домашен арест”. По негово искане изтърпява домашния си арест в апартамент в друг квартал.