Бойко Найденов в размисъл да огласи ли личните си мотиви за напускането на съдебната система.

Бойко Найденов не очаква истината за трагедията на АМ „Струма“ да излезе наяве

Преди да е завършило разследването и преди да са събрани доказателства не може публично да се изнася основна версия за тежката катастрофа на АМ "Струма" до село Боснек.

Пред БНТ бившият директор на Националната следствена служебна Бойко Найденов заяви, че за няколко дни не могат да бъдат направени основни изводи за виновността за катастрофата. Ако става въпрос за човешка грешка, то ще е насочена срещу водача на автобуса, но може да е починал и от инфаркт. В публичното пространство се насажда публичен образ на лице, което е виновно и за това трябва да се внимава, добави Найденов.

Найденов апелира да се изчака края на разследването, но не винаги може да се стигне до края на истината. Разминаването е в говоренето. Едни свидетели могат да възприемат един по-интензивен пожар като взривена бомба. Разследването е това, което прави – да разпитат различни хора, да се установи, но взривът остава следи по горелия автобус, чака се резултат, анализират се всички данни и тогава се стига до заключение, допълни Бойко Найденов. „Може да е терорист Х изчезналият 8-ми човек, който е жив от катастрофата, може да няма такъв човек, но с едно такова говорене хората започват да не знаят в какво да вярват и накрая не вярват в нищо“, изтъкна бившият директор на НСлС.

Бойко Найденов е сигурен, че и този случай ще отшуми и накрая пак няма да бъдат направени изводите. Има една приказка, че корупцията убива и в случая убива. Така са сложени нещата, че автобусите пътуват непрекъснато, минават по два пъти на седмица границите и ако се установи, че през цялото време е бил на ръба на закона, то някои някъде не си е свършил работата. Така е и по пътищата с маркировките, отбеляза Бойко Найденов.

Бившият директор на НСлС е сигурен, че разследващите органи ще положат огромни усилия да разплетат трагедията най-малко заради големия брой загинали и заради тежките близки. Не бива хората, които са замесени в даден казус или случаи да се пускат различни версии, а други да го опровергават, каза още Найденов.