Съд Варна

Екстрадират в Русия нейн гражданин, разследван за измама в родината си

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 58-годишния руски гражданин Владимир Б., който е разследван в родината си за измама в особено големи размери, съобщиха от пресслужбата на съда.

Съдебните власти в Санкт Петербург са поискали ареста и екстрадицията му, а през 2017 г. мъжът е бил обявен за международно издирване чрез Интерпол.

От искането на руските власти става ясно, че заедно с още няколко души Владимир Б. е обвинен в измамно присвояване на собственост в особено големи размери. Обвинението срещу него е, че измамно е създал условия за незаконно разпореждане и прехвърляне на права върху имущество, собственост на държавния Институт по архитектурно и строително проектиране в полза на компания, на която той бил директор. Според представените данни чрез Интерпол, стойността на причинената щета на Руската федерация от престъпната дейност възлиза на 305 милиона рубли.

През октомври тази година 58-годишният руски гражданин е бил задържан при полицейска проверка във Варна, като съдът му определи временна мярка за неотклонение "задържане под стража" до разглеждане на делото за екстрадиция по същество.

Решението е окончателно, не подлежи на обжалване и следва да се изпълни незабавно, уточняват от съда.