централна банка индия

Индия обмисля забрана на всички частни криптовалути

Индия подготвя законопроект за регулиране на криптовалутите, който ще бъде представен в парламента по време на сесия на 29-ти ноември, пише Bloomberg. Правителството на премиера Нарендра Моди предлага да помогне на централната банка да създаде официална цифрова валута, според описание на законопроекта, публикувано на уебсайта на парламента. Съдържанието на законопроекта все още не е финализирано, според хора, запознати с въпроса. „Законопроектът също има за цел да забрани всички частни криптовалути в Индия, но позволява определени изключения за популяризиране на основната технология на криптовалутата и нейното използване“, се казва още в текста.

През последните години Индия имаше противоречиви настроения към дигиталните валути. През 2018 г. страната ефективно забрани криптотрансакциите, но Върховният съд отмени ограничението през март 2020 г. През последните месеци се появиха повече призиви за налагането на по-строги правила за трансакции с виртуални монети, тъй като нерегулираната среда може да тласне повече домашни спестявания на домакинствата към класа активи.

Инвеститорите се притесняват, че правителството може в крайна сметка да забрани търговията с криптовалути, след като законопроектът бъде внесен в парламента през следващата седмица. Това доведе до по-рязък спад в цената на биткойн, търгуван в местната валута на Индия, в сравнение с останалия свят.

Централната банка на Индия е против частните виртуални валути. Гуверньорът й Шактиканта Дас каза, че страната се нуждае от много по-задълбочени дискусии по въпроса за дигиталните разплащателни средства.