ЦИК направи демонстрация на машинно гласуване за изборите за президент и за Народно събрание

В секция гласуват на хартия, защото забравили да включат машината в контакта

В една секция в страната са преминили към гласуване с хартиени бюлетини, защото членовете на секционната комисия забравили да включат машината в контакта и батерията на устройството се изтощила. СИК решила да се премине към хартиени бюлетини. Когато техникът включил машината, гласуването с бюлетини вече било започнало и затова от ЦИК решили да продължи по същия начин.

Това стана ясно от брифинг на зам.-председателя и говорил на Централната избирателна комисия Росица Матева и колегата ѝ Цветозар Томов. Матева обясни, че вчера устройствата, при които е установена повреда, са били 6 и е взето решение в секциите, където трябва да са тези машини, да се гласува с хартиена бюлетина. Днес проблем има при 15 машини.

Петте карти за устройство в секция в Бургас са изчезнали. Вчера те са били в секционната комисия, а днес не са открити. Централната избирателна комисия е взела решение да се гласува с хартиени бюлетини.

До 10:30 ч. е постъпила една жалба от председател на СИК в Смолян, който е работил на 14 ноември, но с решение на РИК е сменен. ЦИК не е уважила жалбата. Постъпила са и 6 сигнала.