Хемусгейт: НАП си търси 3,4 милиона ДДС за “Хемус” от ромката Нина Тодоринова

Фирмата “Виндор Монтана” ЕООД от вчера е в списъка с длъжници на НАП, показа проверка на Bird.bg. Тя дължи на фиска 3,4 милиона лева. Това е фирмата, която е получила най-голям дял от 56 милиона за Автомагистрала “Хемус”. Собственик на компанията е дама от ромски произход на име Нина Тодоринова. Неин пълномощник е изтеглил 18 618 077 лв. на каса в Интернешънал Асет Банк, след което починал от Covid-19.

Днес министър Бойко Рашков потвърди това разкритие на БРРД и Зов Нюз с думите: “Аз очаквам да се появят много такива клошари по това разследване. Много се надявам да не умират често от Covid, разбирате ли ме?”

Схемата за източване на милиони от парите за Автомагистрала “Хемус” беше оповестена преди десетина дни на съвместна пресконференция на МВР, ДАНС и НАП. Според изнесените данни през 5 кухи фирми са получени близо 56 милиона лева от парите за Лот 5 на Автомагистрала “Хемус”. След това техни пълномощници изтеглили на каса в неназована банка 55 милиона.

Oт публична информация оповестена от МРРБ е известно, че първоначално парите за Лот 5 са били преведени от държавната “Автомагистрали” ЕАД на “Водно строителство – Благоевград” АД, която е свързана с “Грома холд” /бивша Агрохолд/.

Имената на фирмите и пълномощниците не бяха оповестени, но съвместно разследване на БРРД и Зов Нюз ги разкри /виж тук и тук/. От петте фирми-бушони използвани за източването на 56 милиона в кеш единствено “Рич Билдинг Строй” ЕООД не е обект на интерес на НАП и не е търсена от приходното ведомство. Всички останали имат съобщения за връчване по Чл. 32 от ДОПК. Това са “Билдинг Конти Строй” ЕООД (две съобщения), “Виндор Монтана” ЕООД (шест съобщения), “Про Билдинг Груп” ООД (9 съобщения), “Левента 90” ЕООД (три съобщения).

Шефът на НАП Румен Спецов каза на съвместната пресконференция с МВР, че схемата е ощетила бюджета с минимум 20 млн. лева. Милионите, които НАП търси от “Виндор Монтана” ЕООД не са единствените. “Про Билдинг Груп” ЕООД е в списъка на длъжниците на НАП с 2,5 милиона, а “Левента 90” ЕООД дължи 2,1 милиона.

През последните две фирми са минали двадесет и пет милиона от парите за Автомагистрала “Хемус”. Те са получени на каса от двама души, свързани с ромските партии ПП “Евророма” и ПП “Рома”. Единият от тях – Тома Георгиев Янков е бил и председател на младежката структура на ДПС в Мездра, установи разследването на БРРД и Зов Нюз.

“Виндор Монтана” е собственост на Нина Евгениева Тодоринова от Костинброд.  Сега НАП си търси от нея 3,4 милиона лева.

Нина Тодоринова на семейна софра. Снимка: Публичен профил във Facebook.

Съобщението от НАП е изпратено на софийския адрес на фирмата, на който тя не може да бъде открита, както показа проверка на репортер на БРРД преди седмица. Самата Тодоринова има адресна регистрация в Костинброд, но в профила си във Facebook е посочила, че живее в Берковица.

Пълномощник на Нина Тодоринова за опериране с банковите сметки на фирмата е бил малоимотният Красимир Димитров Митриков от монтанското село Златия. Той е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за Лот 5 на АМ “Хемус”, след което починал от Covid-19. За услугите му били обещани 20000 лв., които той не получил.

На пресконференцията вътрешният министър Бойко Рашков каза, че банката, от която са теглени милиони “в сакове и чували” е свързана с бивши съдружници на бившия премиер Бойко Борисов от групировката СИК – “Пашата, Маджо, Маргините”. На това описание отговаря само “Интернешънал Асет Банк”.