Парламент

Уволниха Валентин Николов от поста директор на БЕХ

Валентин Николов е освободен от поста изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг. Той твърди, че е разбрал за това от внесените в Агенцията по вписванията документи за промяната в ръководството на холдинга, сочи БНТ. Николов каза още, че не е решил дали ще обжалва освобождаването си.

Валентин Николов твърди, че той, както и част от колегите му, не са били поканени на заседанието на Борда на директорите, което е взело решение за освобождаването от поста. От миналата седмица Бордът е увеличен от 5 на 9 души и на заседанието били присъствали само новонозначаните, плюс един от старите членове. "Доколкото разбрах от министъра увеличаването на Борда би трябвало да показва кооперативност, но нежеланието да бъдем уведомени, че има нов Борд на директорите и не са свикани всички членове, показва враждебност, заяви Валентин Николов, бивш изпълнителен директор на БЕХ.

Николов твърди, че заседанието на Борда било свикано за днес. По обяд обаче се било разбрало, че Бордът вече е заседавал, но вчера. Досегашният изпълнителен директор бил разбрал след справка, че има решение за освобождаването му. "От Агенцията по вписванията и внесения протокол. Именно за това, че съм освободен. Без мотиви, без нищо. Поне можеха да ме поканят да ми кажат в лицето, но за съжаление не се случи това", заяви Николов.

За вписването на промяната са необходими няколко дни, в които макар и освободен, Николов все още е изпълнителен директор на Холдинга. Утре той трябва да поеме с цесия нови задължения на столичната "Топлофикация" към Булгаргаз. "Поканени сме този път да бъдем в Борда на директорите в 10 часа и да видим дали няма нещо да ни изненада пак новия Борд. Но по принцип няма проблем за софиянци и за топлото на софиянци", заяви Николов.

Утре обаче изтича и още един срок, в който "Топлофикация" София трябва да погаси просрочените си задължения към БЕХ. "Иначе трябва да се предпиемат съдебни действия, вече това е въпрос на новото ръководство на БЕХ", заяви Валентин Николов.

До четвъртък Николов може да обжалва решението за освобождаването си, но все още не е взел решение дали да го направи.