Съд Търговище

Осъдиха ефективно подсъдим за нарушаване на противоепидемичните мерки

36-годишният Х. И. бил предаден на съд от Районна прокуратура-Търговище за това, че при условията на продължавано престъпление, нарушил мерките,  издадени против разпространяването на заразна болест по хората, и като лице поставено под карантина, не изпълнил задължението да не напуска дома или мястото си за настаняване, в което е посочено, че ще пребивава. Той е осъден на една година затвор при първоначален строг режим на изтърпяване. Търговищкият Районен съд го призна за виновен за извършеното от него престъпление по НК. Мъжът ще трябва да плати и глоба в размер на 10 000 лева.

На 6 юни 2021 година 36-годишният Х.И. пристигнал в България от Федерална република Германия през ГКПП – Дунав мост и бил поставен под карантина от РЗИ – Русе. Той трябвало да остане на адрес в град Търговище за период от 10 дни без да има правото да излиза, съобразно заповедта на Министъра на здравеопазването от 3 юни 2021 година. Подсъдимият собственоръчно подписал предписанието към него.

Въпреки, че бил поставен под задължителна карантина, 35-годишният мъж нарушил противоепидемичните мерки. Три пъти той бил засичан от полицейски служители в нарушение и бил предупреждаван за това.

По случая е образувано досъдебно производство под ръководството и надзора на Районна прокуратура-Търговище. Мъжът е предаден на съд и осъден ефективно.

Определението на съда, с което е одобрено постигнатото споразумение между прокуратурата и 36-годишния мъж, е окончателно.