карабинери карабиниери италианска полиция италия

Полицията в Италия обискира домове на антиваксъри

Италианската полиция проведе обиски в домовете на 17 членове на затворен преди това канал на радикални противници на ваксинацията и сертификатите за зелен пропуск за COVID. Разследваните лица са обвинени в подстрекаване към престъпления и неспазване на закона, съобщиха от местната полиция.

Каналът стана популярен през август, когато започна да разпространява призиви за различни протести срещу политиката на италианските власти в областта на здравната политика. В разгара си той е имал повече от 40 000 участници.

В края на септември администрацията на месинджъра закри групата. Павел Дуров, основател на "Телеграм", твърди, че каналът е подстрекавал към насилие срещу лекари, които се занимават с ваксинация, и е публикувал личната им информация, което противоречи на политиката на "Телеграм".

Според полицията при денонощното наблюдение на канала е установено "системно подстрекаване към използване на оръжие и извършване на тежки престъпления срещу най-високопоставени служители, включително министър-председателя Марио Драги". Сред другите "мишени" са полицаи, лекари, учени, журналисти и други обществени фигури.

Операцията е проведена в 16 големи италиански града. Много от обвиняемите вече са известни на полицията заради предишни престъпления. Други не са били подвеждани под отговорност, но са "изпаднали в онлайн спиралата на омразата", заявиха от полицията.