Димитър Димитров

Обясненията на „Сиела Норма“ не се побират в здравия разум, сочи Димитър Димитров

Няма как случайна машина да се озове в избирателна секция. В това увери отново Димитър Димитров, член и бивш говорител на ЦИК в студиото на БиТиВи.

В договора между ЦИК и фирмата-доставчик на машините за изборите обаче няма клауза за допълнителни машини за резервни части. "Какво си мисли г-н Тодоров в момента в главата, всички които са край него, какво е обяснил, защо се държи като дете от детска градина, обяснявайки, че трябва да сменяме щипките на машините", недоумява Димитров. Той не разбира обяснението за евентуална нужда от смяна на щипките – това са едни пластмасови обикновени щипки, с които се слагат преградните пана, с които се изолира прекият достъп до гласа на избирателя.

Според него обясненията на шефа на "Сиела Норма" не се побират в здравия разум. "Колкото е възможно машините са сертифицирани", увери обаче Димитров. Машините не са одитирани, защото одит е възможен само след като самите машини са работили. Одит се прави на нещо, което се е случило.

По думите му са се опитали да направят стопроцентова проверка: "Част от партиите, най-вече новите партии решиха, че това е излишно. Разбира се, цялата идея с машините е част от идеята на "промяната".

Последно се откриха 199 машини за гласуване с неясно предназначение се намират в склад на фирмата "Сиела Норма" в бившето Висше транспортно училище "Тодор Каблешков". Това е трета подобна партида, след като други две – една от 228, друга от 150, бяха открити през изминалите дни, а се появиха и още 36 такива устройства във Варна. Така общо машините, които изникнаха като гъби след дъжд в страната дни преди изборите, станаха общо 613.