Автомагистрала "Хемус" Бойко Рашков

Младен Маринов е поддържал връзки с Митьо Очите и Маргините

Отнемането на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“ е „твърде закъсняло“ действие от страна на Главна дирекция „Национална полиция“, като ръководството на фирмата е имало обща дейност с бившия силов министър Младен Маринов, който е имал контакти с криминалния контингент. Това заяви пред журналисти в Кърджали вътрешният министър Бойко Рашков, предаде bTV.

По думите му тази „обща дейност“ се е развивала по времето, когато Маринов е бил служител на МВР, а главен секретар на ведомството е бил Бойко Борисов. Израстването на Борисов до министър-председател е съпътствало израстването на въпросния служител до министър на вътрешните работи, подчерта Рашков. „Има материали, говорещи красноречиво за връзки на този служител с лица от криминалния контингент като Митьо Очите, с известните братя Маргини и доста други, което не е много лицеприятно както за този бивш министър, така и за самото МВР, което до момента не е разкрило данни в тази посока“, допълни силовият министър.

На предходните избори предупредихме хиляди лица, за които бяха постъпили данни, че извършват действия по купуване на гласове – за това, че органите на МВР сме си свършили работата по закон, сме подлагани на критики от ГЕРБ и ДПС; защо тези две партии с най-голям финансов ресурс и които очевидно купуват гласове, са против действията на МВР, запита Рашков.

Той посочи, че акциите срещу изборните брокери не спират. Само днес в Русе са открити левове, евро и злато за около 200 000 лева. За десетки хиляди са ударите на МВР и във Варненско и в Гурково.

В Кърджали Рашков заяви, че решенията на местните ОДМВР и прокуратура „се вземат по внушения отвън“ и с помощта на назначени от кметове комисии се дава възможност за вот с подвижна урна (и хартиена бюлетина) на множество лица, които нямат ТЕЛК и имат здравословни проблеми от типа на високо кръвно. Той подчерта, че след проверката ще информира ЦИК. „Има особено поведение на прокуратурата по отношение на делата, започнати за купуване и продаване на гласове – прокуратурата не проявява необходимата активност“, подчерта министърът на вътрешните работи.

Какъв е случаят с машините?

С уговорката, че е пътувал през деня и може да няма най-новата информация, Бойко Рашков посочи, че към момента няма данни, че новооткритите машини може да бъдат използвани за изборни манипулации.

По закон устройствата за вота са под охрана в отделен склад и няма смесване е тези, които „Сиела Норма“ е внесла допълнително за свои цели. Рашков посочи, че ръководството на МВР е провело разговор със собственика на фирмата по този въпрос.