Адвокатът на Борисов контролира сейшелска офшорка, разкрива Bird.bg

Известният адвокат Менко Менков, който представлява Бойко Борисов и негови министри е собственик на офшорката Sageweld Ltd., регистрирана на Сейшелите, разкриват Досиетата Пандора. Той е станал собственик на фирмата през 2015 г. Тази офшорна фирма няма дейност в България, показа проверка в Търговския регистър.

Вероятно фактът, че Менков е вписан като официален собственик на фирмата е бил притеснителен за адвоката, защото през 2017 г. той прехвърля дяловете си на номинален собственик от Махе, Сейшелите – Моли Рита Розели /Molly Rita Roselie/. За да запази контрол върху активите на фирмата е оформено генерално пълномощно на името на Менков, с което той може да оперира и с банковите сметки на фирмата.

През 2017 г. Менко Менков се скрива като краен собственик и става генерален пълномощник на офшорката.

Моли Рита Розели е вписана в българския Търговски регистър като краен собственик на десетки фирми с офшорна собственост. Тя очевидно не е такъв и документите в случая на Менков го потвърждават. Формално тук става дума за деклариране на невярна информация в Търговския регистър, но Агенцията по вписванията няма възможност да установи тези факти.

Репортер на bird.bg ie опита да се свърже за коментар с Менко Менков, но той не вдигаше телефона и не отговори на изпратените SMS-съобщения. През последните дни името му се спрягаше в медиите и покрай скандала с 450 кг. течен амфетамин, заловен на Летище София. Оказа се, че получателят на забранената субстанция е съдружник с Менков във фирмата ДДЛС-Биосим.

Менко Менков е наказателен адвокат, който дълго време защитаваше Цветан Цветанов, а сега придружава на разпити Бойко Борисов и неговите министри Петя Аврамова и Николай Нанков.

Не е ясно дали адвокат Менков държи офшорката за него самия или в полза на лица, които представлява. От разследвания на Биволъ, базирани на документи от Панамските досиета се вижда, че адвокатът на Делян Пеевски Сашо Ангелов, е формалният собственик на офшорки, зад които стоят икономическите интереси на бившия депутат и шеф на ДАНС.

Българските политици в Досиетата Пандора разкрити до момента са Делян Пеевски, Николай Младенов, Николай Бареков и Арбен Хавальов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

Разследването Досиетата Пандора съдържа данни от 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании, чиито файлове изтекоха към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. За да изследва този масив от близо 12 милиона документа, консорциумът обедини 600 журналисти от цял свят за глобалното разследване наречено Досиетата Пандора.

BIRD.BG е българския партньор в това разследване, което е най-голямото координирано сътрудничество на разследващи журналисти до момента.