полиция

Полицията здраво погна търговците на гласове

Специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, е проведена днес в кв. “Боровец“ в Кърджали. Участвали са сили на ОДМВР – Кърджали, Зоналното жандармерийско управление и ТД на НАП-Пловдив. В обхвата на операцията са били 14 търговски обекта на територията на квартала, откъдето полицаите иззели тефтери със записани неплатени покупки на стотици граждани. Предстои щателна проверка, при която ще се изяснява дали срещу  ангажимент да се гласува за определена политическа сила  се опрощават определени суми.

Данъчни инспектори са съставили три акта за установени административни нарушения в кръга на тяхната компетентност. Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР – Кърджали продължава работата по случаите.

Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления против политическите права на гражданите е проведена днес на територията на столицата. В нея участваха служители на СДВР и ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Операцията бе проведена на два етапа, обект на проверките бяха частни домове, както и търговски обекти на територията на кварталите „Враждебна“, „Христо Ботев“, „Факултета“ и на ул. „Ришки проход“. След претърсвания на адреси са образувани две досъдебни производства по чл. 167 от НК. При проверки на търговските обекти в един от тях са намерени 1000 къса цигари, без надлежно разрешително за продажбата им. Нелегалната стока е иззета от  служители на Агенция „Митници“, които ще съставят акт за установеното административно нарушение.

В рамките на операцията са съставени 12 констативни и 8 предупредителни протокола.

Специализирана полицейска операция за превенция на конвенционалната престъпност и на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, бе проведена днес. В хода на действията, осъществени на територията на общините Долни Чифлик, Вълчи дол и Аврен, са проверени 389 души и 276 автомобила. Задържани са 11 лица от криминалния контингент, а принудително са доведени двама: единият е с повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 346 от НК, а другият е свидетел по досъдебно производство.

Съставени са 3 акта и 17 фиша по Закона за движението по пътищата и 1 – по Закона за българските лични документи. Установен е лек автомобил, издирван чрез Шенгенската информационна система от Швейцария, за случая е уведомена дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР и колата е прибрана. Силите на реда  са съставили и един акт по Закона за горите, след като в имот в с. Дъбравино са намерени 1,5 куб. м дървесина без разрешение.

Установени са също две лица от криминалния контингент, които са разпитани във връзка с противозаконно отнемане на МПС, изоставено в с. Здравец. Проведени са процесуално-следствени действия по досъдебно производство и са освободени. Преписка по чл. 345 от НК е образувана за установен водач, управлявал мотоциклет с прекратена регистрация в с. Гроздьово.

Задържан е извършител на взломна кражба на телевизор от кв. Аспарухово на 7 ноември т.г. Приемникът е издирен, а по случая е образувано досъдебно производство и предстои повдигане на обвинение.

Започнато е и едно досъдебно производство за купуване на гласове, като е уведомена районната прокуратура. Служителите на реда са съставили и 14 протокола по чл. 167 от НК.