темида

Досъдебно производство е образувано срещу лекар, извършвал фиктивни прегледи и съставял неистински документи

Досъдебно производство е образувано срещу лекар, извършвал фиктивни прегледи и съставял неистински документи. Действията на служителите от ОДМВР-Разград са осъществени в рамките на продължилите проверки, свързани с установени груби закононарушения при гласуването в подвижни секции на изборите от 4 април и 11 юли тази година.

В хода на разследването са установени данни за съставяне на документи с невярно съдържание, за които са получавани неправомерно средства от НЗОК.  Извършени са претърсвания в кабинет на общопрактикуващия лекар, чиято практика е на територията на град Исперих и близките седем села.

Иззети са материали и документи, от които става ясно, че медикът е извършил фиктивни прегледи на над 190 лица, за което се е възползвал от парично възнаграждение. Данни за извършени престъпления са констатирани и при изготвянето на неистински медицински бележки, които са използвани за гласуване в ПСИК на предходните избори.

По случая е образувано досъдебно производство, като всички материали ще бъдат докладвани в прокуратурата, когато приключат съответните проверки. В процес на изясняване е и размерът на нанесената щета.Действията на полицията в рамките на законовите правомощия на служителите, дадени им от ЗМВР и НПК, продължават.

В края на октомври тази година директорът на ОДМВР-Разград ст. комисар Диян Минков огласи информация за констатирани престъпления в хода на разпоредена от ГДНП проверка заради установени фрапиращи разлики между случващото се на територията на Разградска област и останалите региони в страната.

Бяха образувани  общо 9 досъдебни производства по чл. 309 от Наказателния кодекс. Тогава ст. комисар Минков сподели за фрапиращи разкрития – признания на голяма част от хората, че не са подавали заявления за гласуване в подвижна секция; показаните им подписи не са техни; не познават личния си лекар или пък не са контактували с него две, четири и повече години; едно и също медицинско лице е издало огромен брой документи с невярно съдържание.

Разследването продължи, като действията на криминалистите обхващат медицински и длъжностни лица в общините – с оглед установяване на случаи за безконтролно приемане на заявления, без проверка дали въпросните податели отговарят на законовите изисквания.