бърз тест бързи тестове коронавирус виена австрия

Вторият доставчик на тестове за учениците е избягал от България

Единият от избраните от МЗ доставчици на тестове за учениците е избягал от България. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. "Единият от доставчиците подписа договора и изчезна", призна той и посочи името му – "Булс найт" с произход от България.

Въпросният доставчик е трябвало да достави половината от поръчаните миналата седмица тестове или 200 хиляди. Кацаров коментира, че днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които ще стигнат на първо време. Не се разбра обаче дали здравното министерство е превело парите на изчезналия доставчик, ще търси ли обезщетение от него и т.н.

Министър Кацаров обяви и че намерението на ведомството му е до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество – 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство, "ако някой като спомената компания не направи нещо подобно". Изглежда, че МЗ е сключило договори и с други доставчици, при все че такава информация не е огласявана.

Забавянето в доставките едва ли е някаква изненада – здравното ведомство обяви обществена поръчка "на пожар" и светкавично избра две фирми, предложили най-ниска цена. А иначе декларация за съгласие за тестване са подали 32 609 родители. 78% от паралелките ще учат присъствено, защото повече от 50% от родителите на децата в тях приемат изследването с щадящ тест два пъти в седмицата.