пожар

Отново горя сградата на бившето кино „Възраждане

Отново горя бившия профсъюзен дом на културата "Георги Димитров", сетне театър "Ренесанс" и поп-фолк дискотека "Син Сити" на площад "Възраждане" в столицата. Сигналът за пожара е бил подаден малко след 7 часа тази сутрин. До 10.30 часа пожарните коли на столичната противопожарна служба все още бяха на мястото, като поливаха покрива на сградата-паметник на културата.

Според директора на столичната пожарна комисар Веселин Гетов запалването е възникнало от действие на хора, които вероятно са обитавали сградата. Към настоящият момент не сме открили пребиваващи хора, тоест няма застрашени такива, съобщи той.

Това е поредният пожар в сградата. През март 2017 г. покривът на бившата дискотека "Син Сити" отново пламна, след като част от покривната конструкция бе премахната през март 2016 година. Строителния надзор на Столична община обаче издаде заповед покривът да бъде възстановен.

Сградата е построена през 1900 г. а, през 40-те години на миналия век след бомбардировки и пожар е извършена цялостна реконструкция с доброволен труд, след което там отваря врати кино "Възраждане". По-късно зданието се използва за профсъюзен дом под името Профсъюзен дом на културата "Георги Димитров". На заседание на Националния съвет за опазване паметниците на културата на 3 юли 2003 г. статутът на сградата, обявена през 1992 г. за исторически паметник на културата от "национално значение", е преразгледан и променен на най-ниската категория "паметници за сведение". Това не изисква запазване на цялата сграда, а само фасадата, и то с опцията да бъде възстановена след събарянето й, като съдържа елементи от фасадата на старата.

От 2005 г. до 2015 г. в дома се помещава дискотека "Син сити". След 10-годишната експлоатация, след сигнал до Министерство на културата е извършена проверка, при която са установени редица нарушения. Част от конструкциите са били разрушени или демонтирани, без това да е съгласувано с институциите и законодателството. Несъобразено с Националния институт за паметниците на културата е било и решението от 2003 г. бившето кино да стане административна сграда с изменение в Общия устройствен план.

В Общия устройствен план на София парцелът, върху когото е разположена сградата, е определен за ново високо застрояване като нов бизнес-център. В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев обяви инвеститорските си намерения. "На мястото на бившето кино „Г. Димитров" предстои да изградим сграда, която ще съчетава хотелска, офисна част и магазини. Инвестиционното ми намерение е от 2003 г., но доскоро нямаше условия за реализирането му", разкри Георгиев.

Служебният министър на културата Велислав Минеков коментира поредния пожар и обяви, че в случая става въпрос за класическа престъпна схема. "Явно мафията набира сили. Предполагат, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е явление, което е многократно. Сега говорихме и с началника на пожарната, това се случва редовно. Всъщност това е схемата как да унищожим паметник на културата, обикновено това са паметници с определен статут в  министерството. Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на „Скобелев“, това беше на "Патриарх Евтимий", това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар. Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавно промяна в закона – при такъв инцидент да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това "Възраждане", три пъти", заяви Минеков.

По-късно от Софийската районна прокуратура съобщиха, че заради неколкократните палежи ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара.