вкс

ВКС: Уточнение по повод публикацията „Соня Янкулова бе избрана от магистратите за конституционен съдия. Тя спечели убедително срещу кандидатката, подкрепена от шефа на ВАС и и.д. шефката на ВКС“

Неверни твърдения съдържа статията „Соня Янкулова бе избрана от магистратите за конституционен съдия. Тя спечели убедително срещу кандидатката, подкрепена от шефа на ВАС и и.д. шефката на ВКС“,, публикувана (и обновявана) на 4 ноември 2021 г. в онлайн изданието на в. „Сега“, която е цитирана от редица медии.

Категорично не отговарят на истината направените твърдения, недоказани с проверими факти или с цитирани достоверни източници – явни или анонимни, по отношение на изпълняващата функциите на председател на Върховния касационен съд (ВКС) съдия Дария Проданова, както и внушенията, че върху независимите съдии от ВКС е възможно да се влияе при упражняването на правото им да гласуват в процедурата по избор за съдия в Конституционния съд на Република България.

В статията се казва: „Сега“ научи, че председателят на ВАС Георги Чолаков, както и и.д. шефката на ВКС Дария Проданова (тя замества Лозан Панов, който е в неплатен отпуск заради президентската кампания и не беше и на събранието) упорито са лобирали за Анчева, като кампанията им на моменти е била дори агресивна.“

Ръководителят на Търговската колегия на ВКС Дария Проданова, изпълняваща в момента функциите на председател на съда, не е лобирала за кандидата Ваня Анчева, не е провеждала и кампания – нито пасивна, нито агресивна. Тя е изключително заета да изпълнява задълженията си като съдия, като ръководител на Търговската колегия на ВКС и като и. ф. председател на съда, което е видимо за всички съдии и служители във ВКС. Невидимо за всички тях е несъществуващото лобиране и водене на кампания в полза на един от кандидатите за конституционен съдия. Единственият верен факт е, че съдия Проданова и съдия Анчева са приятели от много години, което е известно на съдиите в двете върховни съдилища и нито е укоримо, нито е неетично, като е можело да повлияе единствено върху личния вот на изпълняващата функциите на председател на съда.

Вестник „Сега“ е медия, която през годините се е стремила да доказва, че подкрепя независимата и качествена журналистика, подписала е Етичния кодекс на българските медии, с който се поема ангажимент за предоставяне на обществото на точна и проверена информация. Посочената в цитираното изречение „новина“ обаче не е вярна и липсват данни да е проверена съобразно журналистическия принцип за нея да има потвърждение от поне два източника.

Съдиите във Върховния касационен съд са независими, не крият позициите си от обществото и със сигурност биха съобщили публично, биха станали достоверен източник, ако някой си е позволил да им оказва влияние по отношение на правото им да изберат съдия в Конституционния съд на Република България.