МВР нов главен секретар Петър Тодоров

Машините за вота не са в един склад със споменатите 228

"Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите“.

Това заяви пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров във връзка с твърдения на ГЕРБ, че се подготвят изборни манипулации чрез 228 допълнителни машини, които се съхраняват заедно със закупените за вота устройства. По думите му, според „Сиела норма“ допълнителните машини са закупени с цел тестове за Албания и Грузия.

Той подчерта, че Централната избирателна комисия е уведомена за това и тя е подала писмо в ДАНС, които са извършили проверка на място и са установени посочените от него обстоятелства.

Главният секретар на МВР коментира и проверките за купуване на гласове за предстоящите избори: „Резултатите досега са – около 185 сигнала, образувани 48 досъдебни бързи производства за над 3500 протокола по чл. 65 от ЗМВР. Различни са начините за купуване на гласове или оказване на въздействие. Нашите действия ще продължат, за да могат хората да гласуват спокойно и по съвест“.

Петър Тодоров съобщи, че има райони, в които се прилага схема за купен вот чрез гласуване с подвижни секции за гласуване: „Извършват се множество проверки относно истинността на подадените заявления за гласуване с подвижна урна“.

Относно разследването за строителството на АМ „Хемус“, Тодоров каза: „Това, което знаем, е, че за лотовете от първи до шести авансово са раздадени 696 милиона лева. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот".

Той даде подробности и за ситуацията при пети лот: „Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка, плащайки едни огромни такси. поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим“.

По думите за лотове 7, 8 и 9 не само, че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе и обобщи, че става дума за огромна престъпна схема.

Главният секретар на МВР изказа очакване прокуратурата да се включи активно. Той съобщи, че продължава проверката по участъка на АМ „Хемус“ в района на Търговище, иззет е материал за проби, работи се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.