Обиск президентство

През пандемията не пролича ясен ангажимент на прокуратурата да разследва злоупотреби в здравеопазването

"В началото на пандемията от прокуратурата очертаха няколко приоритета, по които да работят активно. Сред тях са осъществяването на надзор за законност, преследването на спекулата по аптеки, опазването живота и здравето на гражданите, наказателно преследване за нарушаване на карантината", коментира Галина Гергинова в предаването "Преди всички" по БНР във връзка с анализ на Български институт за правни инициативи, който показва как прокуратурата е променила приоритетите си в условията на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка.

"В този смисъл фокусът на действията на прокуратурата беше насочен към опазване на здравето на хората. Не пролича обаче ясен ангажимент на прокуратурата да разследва икономически престъпления, корупция в здравеопазването, много средства се насочваха към справяне с кризата, имаше и сигнали за злоупотреби със средствата, но не видяхме такива разследвания. Прокуратурата се беше фокусирала към спекулата на медицински средства през аптеките и нарушаване на карантината от граждани. Нямаме обаче резултати от тези проверки", каза Галина Гергинова.

"Имаше две дела срещу политически лидери по повод реакцията им спрямо противоепидемичните мерки и посещението на църкви, едно дело срещу председателя на БФС проф. Асена Сербезова, едно дело срещу лидер на сдружение. Резултатът за прокуратурата не беше обнадеждаващ. Намираме в публичните регистри на съдебните актове, че от пет решения само едно е осъдително. Според мен може да се направи извод, че прокуратурата по-скоро преследва обществени личности с ясно изразена критична гражданска позиция към бездействието на властите във връзка със справянето с пандемията", заключи тя.