Съд Варна

Мъж от Провадия, пратил приятелката си да развратничи в Швейцария, отива на съд

М.Х. ще бъде съден за това, че набрал, транспортирал и превел през границата отделно лице, с цел да бъде използвано за развратни действия чрез обещаване, даване и получаване на облаги – престъпление по НК. В обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Варна спрямо него е налице още едно обвинение за престъпление по НК. В периода от септември 2013 година до септември 2014 година, в условията на продължавано престъпление, М.Х. получил и държал повече от два пъти имущество – парични суми, за които знаел, че са придобити по престъпен начин.

През лятото на 2013 година в заведение във Варна обвиняемият срещнал жена, с която след известно време започнал интимни отношения. Няколко месеца продължила връзката им преди 44-годишният мъж да предложи на приятелката си да замине да работи в Швейцария, където имал връзки с друга жена, предоставяща сексуални услуги срещу заплащане. Приятелката му изпитвала финансови затруднения и в края на август М.Х. успял да я убеди да отиде да работи като проститутка в чуждата държава. Двамата се уговорили, че жената ще му изпраща спечелените пари, а в замяна той ще й купи къща в България и ще й помага.

Обвиняемият извършил необходимите действия за превозването и превеждането на жената през границата на България, уредил пътуването й до Швейцария и престоя й там. Уговорил и започването на работа. След като изкарала необходимите разрешителни, жената започнала да работи като предлага платени секс услуги в индустриалната зона на гр. Люцерн.

Жената спазвала своята уговорка и отчитала коректно изкараните пари като редовно изпращала преводи на М.Х. За периода от септември 2013 година до септември 2014 година, общо 53 пъти, той получил и взел парични суми в общ размер на 50 172 лева, за чийто престъпен произход бил наясно.

Видно от приложеното по делото свидетелство за съдимост, до момента 44-годишният мъж е не осъждан. Ако бъде признат за виновен по чл. 159б, ал. 2 от НК, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години и „глоба“ в размер от 20 000 лева до 50 000 лева. За престъпления по чл. 253, ал. 4 законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и „глоба“ в размер от 20 000 до 200 000 лева.