столична община

Любима фирма на ГЕРБ е наградена с нов договор в София

Скандалната столична общинска фирма "Софекострой", която допреди около година се казваше "Чистота Искър", получи пореден договор без търг и конкурс. Без никаква конкуренция Столична община удължи ангажимента на дружеството да събира боклука и да транспортира едрогабаритните отпадъци, шумата и клоните, както и да коси тревните площи на територията на общинските гробищни паркове – "Централен", "Бакърена фабрика" и "Малашевци". Стойността на новото споразумение, което е за 2 години, е 500 000 лв. докато предишното бе едногодишно за 250 000 лв.  Поръчката е възложена на "Софекострой" чрез директно възлагане, като нейната оферта за описаната дейност е била единствената.

"Чистота Искър" бе преименувана на "Софекострой" през зимата на 2021 г. с гласовете на управляващите в София – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака“, пише Сега. По същото време те наложиха и приемането на 5-годишен бизнес план за развитието на дружеството. Ключов момент в него бе трансформирането на фирмата от почистваща в такава, която се занимава също и със "строителни и ремонтни дейност, реконструкции и дейности по изграждане, ремонт, цялостна или частична реконструкция и благоустройство на образователна или друг вид публична инфраструктура".

Промените на името и дейностите на фирмата бяха свързани с тенденция, която стана особено видима през 2020 и 2021 г., бившата "Чистота Искър" да взима без конкурси поръчки на София не само в областта на почистването, но и в много други сфери, включително в строителството. От средата на 2020 г. досега фирмата е получила чрез т. нар. инхаус възлагане 15 общински договори на стойност за общо 12.8 млн. лв.

В същото време обаче продължава да не е ясно дали "Софекострой" извършва със собствен ресурс поръчките, които получава без никакво състезание с други фирми, или превъзлага дейностите на частни подизпълнители. През 2019 г. се разбра, че предишната година "Чистота Искър" е пренасочила над 12 млн. лв. (около 97% от субсидията си, получена за почистването на районите "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин"), за наем на техника от частната фирма "Грийн партнърс" АД. Като неин краен собственик впоследствие бе огласен известният бизнесмен Румен Гайтански, наричан още Вълка. През зимата на 2020 г. дружества на Гайтански официално получиха договори за чистотата в няколко района на София.

След направените разкрития кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че заради скандалния и непрозрачен начин, по който "Чистота Искър" е управлявана, предишният директор на фирмата Юлиан Михайлов е сменен и че лично тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. И досега обаче няма информация проверката на прокуратурата да е довела до някакви резултати и последствия.

В същото време през януари т. г. сегашният директор на "Софекострой" Цветомир Жеков, който е бивш кмет на район "Изгрев" от ГЕРБ, лаконично призна, че дружеството продължава да ползва подизпълнители. Това се случвало поради липсата на достатъчно техника и механизация. По тази причина Жеков поиска, а управляващите в София му гласуваха, "Софекострой" да похарчи около 3,3 млн. лв. без ДДС за закупуването на нови машини. Въпреки че фирменият бизнес план бе в обем от около 50 стр., от него така и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща дейност ще бъдат използвани новите машини.