съд пловдив

Привлякоха като обвиняеми трима за източване на банкови сметки без знанието на собственика

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми С.Я., на 43 г,. К.М., на 54 г., и Х.К., на 49 г., за това, че на 26 октомври 2021 г., в съучастие, като съизвършители, са осъществили неправомерен достъп до компютърната система на Г.Г., управител на търговско дружество, и използвали платежен инструмент без съгласието на титляра. Престъпление по Наказателния кодекс.

По делото е установено, че чрез проникване в компютърната система на пострадалия бизнесмен било блокирано „токен“ устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет. Парите били приведени на трети лица – получатели, които ги предали на обвиняемите. Установено е, че обект на посегателството са повече от 100 000 лева.

По делото се извършват действия по разследването – разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, приложени са банкови документи и др. Част от парите са намерени в дома на един от обвиняемите.

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С.Я.  На другите двама обвиняеми е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на  5000 лева, за всеки от тях. Наложена им е мярка  за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“.

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР – Пловдив. В него участваха Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор, Владимир Вълев, наблюдаващ прокурор, и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.