полиция

И в Нова Загора погнаха купувачите на гласове

Още в ранните часове тази сутрин бе извършена акция на МВР в Нова Загора. Това се наложи заради проверка на сигнал за купуване на гласове. Има няколко екипа на полицията в квартал „Шести” и още две населени места в общината, като паралелно тече специализирана акция и в Котленско.

Участват екипи на ОДМВР-Сливен, районните управления в двата общински града, сектори "Противодействие на икономическата престъпност" и "Специални тактически действия". Проверяват се обекти със случаи на незаконна лихварска дейност, инспектират се търговски обекти, заложни къщи и фирми за бързи кредити.

Извършени са проверки в 4 хранителни магазина. Става въпрос за места, където има пряка зависимост на хората, взели стоки на вересия, и тази им зависимост може да бъде използвана за насочване на гласовете им в полза на определена партия, съобщават от полицията. От четирите обекта са иззети тетрадки със записани имена и суми срещу тях. Ще бъдат направени беседи с хората, за да се установи дали имат връзка с изборите, сочи Нова.

Задържан е един човек във връзка с кражба на пари и вещи от автомобил. Издирени са още четирима, обявени за общодържавно издирване.  

По предварителна информация е иззето незаконно притежавано оръжие – двуцевна ловна пушка с 43 броя боеприпаси 12 калибър. Действията на полицията за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите и нарушаване на изборното законодателство ще продължат и през следващите дни

На 27 октомври полицейски екипи бяха в ромския квартал на Сливен – "Надежда", както и в селата Селиминово и Тополчане, които според анализ на областната дирекция, са определени като рискови. Резултатът от акцията тогава бе съставяне на 30 предупредителни протокола за купен вот, както и разкриването на множество престъпления, предимно кражби.