темида

Привлякоха като обвиняем чужденец за контрабанда на златни накити за 226 902 лева

На 29 октомври тази година, Капитан Андреево пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ по маршрут от Турция през България за Северна Македония. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършенето й, в тайник, направен от дясната страна на двигателя на превозното средство, митническите служители открили 26 облепени с тиксо пакети, в които били укрити накити от бял и жълт метал. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 2730 грама изделия от 14-каратово злато – проба 585 и 1417 грама изделия от сребро – проба 925. Стойността на контрабандно пренасяните общо 4147 грама изделия от благородни метали е 226 902 лева.

Контрабандните златни и сребърни накити са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на автобуса А.Б., на 50 г., гражданин на Турция и на Северна Македония, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 3000 лева, както и е наложена „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура – Хасково.

Разследването по случая продължава.