темида

Приключи дело срещу поляк, задържан с голяма контрабанда цигари

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, приключи наказателно производство срещу полския гражданин Д.М., обвинен за извършено от него престъпление по НК.

На 26 октомври тази година, подсъдимият Д. М. управлявал товарна композиция, състояща се от влекач и хладилно полуремарке. При влизане в България от Гърция, на входящо трасе в района на ГКПП-Кулата, митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ – Митница София селектирали превозното средство с полска регистрация по метода "анализ на риска" за рентгенова проверка. Водачът му заявил, че пътува за Чехия, като превозваният по документи товар бил палети с каменни плочи.

При последваща физическа проверка митническите инспектори открили в пода на полуремаркето специално обособена кухина. В нея било установено голямо количество цигари без български акцизен бандерол – 35 494 кутии. Общата стойност на стоката възлиза на 184 568,80 лева.

Между Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, и защитата на подсъдимия е сключено споразумение, което съдът е одобрил. С определение на съда на Д.М. е наложено наказание от 3 години „лишаване от свобода” с 5-годишен изпитателен срок.

Предметът на престъплението, който е в големи размери, е отнет в полза на държавата. Това е най-голямото количество контрабандни цигари, задържани в района на ГКПП-Кулата от 2019 година насам.