българско сирене и кашкавал

Купуваме кашкавал, в който няма мляко, а заготовки и нишесте

Някои магазини пробутват на клиентите си кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, разкри биологът д-р Сергей Иванов. "Този продукт-менте не отговаря по никакъв начина на държавните стандарти за кашкавал, макар в магазините да го продават като такъв. Дори не е ясно дали съдържа мляко", обясни д-р Иванов.

Според него от чужбина се внасят готови заготовки, които съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. В крайна сметка полученият от заготовките продукт се продава по 10 лв./кг, макар цената на истинския кашкавал в момента реално да няма как да бъде под 13 – 15 лева.

Д-р Иванов твърди, че този продукт е известен отпреди около 3 години, но днес вече придобива масовост в предлагането по магазините. В същия момент млечните продукти с палмово масло напоследък губят привърженици сред производителите, тъй като цената на маслото поскъпва. "Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата", споделя Сергей Иванов.

Той припомни изследване на асоциация Активни потребители, според което има наличие на вода до 78% в някои видове сирена при изискване, по БДС – до 54%. Съществуват и междинни варианти, наречени „бързозрейки“ с около 60% вода.