концлагер

Масов гроб от Втората световна война откриха в Беларус

В гориста местност в Беларус е намерен неизвестен досега масов гроб от времето на Втората световна война, предаде ДПА, като се позова на изявление от вчера на беларуската главна прокуратура.

Експерти намериха гроба останки от кости, дрехи, обувки и боеприпаси, които сега ще бъдат изследвани. Гробът, в който се предполага, че има останки на около осем хиляди души, се намира недалеч от беларуската столица Минск. Според прокуратурата цивилни и войници са били докарвани в местността и са били убивани от 1941 до 1944 г. Били са заравяни на дълбочина от пет метра. "Изстрели и викове са се чували в съседните села", заяви прокуратурата, като изтъкна, че близо до масовия гроб по-късно са били намерени голям брой гилзи.

Беларуската главна прокуратура предполага, че в района може би има седем масови гроба, в които се намират останките на около 38 хиляди души. В изследователската работа участват специалисти от беларуското министерство на отбраната.

Инвазията на нацистка Германия във Съветския съюз през юни 1941 г. доведе до смъртта на около 27 милиона души. Само на територията на днешна Беларус близо една четвърт от населението загива в конфликта.