михаил екимджиев

Адвокат Екимджиев: Заповедта на здравния министър е „висш юридически пилотаж“, има само един пропуск

Възможно е, недоволни от въвеждането на зелен сертификат граждани, да заведат дело срещу страната ни, но е малко вероятно те да го спечелят в Европейския съд по правата на човека, обясни адвокатът. Заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров е добре написана, балансирана и формални дефекти едва ли ще бъдат открити в нея. За разлика от заповедите на Кирил Ананиев от началото на 2020-та година, тези разпореждания сега са "висш юридически пилотаж".

Това коментира в ефира на Дарик Пловдив адвокат Михаил Екимджиев – председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Според него в юридически и пандемичен контекст България е в ситуация на извънредна епидемична обстановка, която е непрекъсната от май месец 2020 г. до момента. Нормално е в една правова държава да се защитят обществените интереси и да се наложат ограничения на индивидуалните ни права и свободи.

На юридическо ниво няма противоречие на тази заповед и с Кодекса на труда, защото е приложен гъвкав подход – ваксинираните имат еднакви права с преболедувалите и с тези, които предпочитат да се тестват. Единственият пропуск, според юриста, е направен по отношение на хората, които имат медицински противопоказания.

Възможно е, недоволни от въвеждането на зелен сертификат граждани, да заведат дело срещу страната ни, но е малко вероятно те да го спечелят в Европейския съд по правата на човека, обясни още адвокат Михаил Екимджиев. Той обаче отбеляза, че заповедта на здравния министър е издадена с известно закъснение и именно заради това закъснение, може да се стигне до налагането и на локдаун.