Съдия Галина Захарова

Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на Галина Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на ВКС. Тя беше издигната единодушно от колегите й от върховното съдилище. Пред медиите Стоилов коментира, че Захарова притежава всички необходими качества, за да оглави Върховния касационен съд, и кандидатурата й отговаря на всички изисквания и стандарти.

Стоилов заяви, че при това положение не вижда причина да издига своя кандидатура за поста. Според него Галина Захарова може заслужено да очаква подкрепата на Висшия съдебен съвет, защото отговаря на всички условия и стандарти за тази позиция. Според Стоилов няма да има проблем, ако тя остане единствена кандидатура, защото е единодушна номинация на върховните съдии.

От 84 присъствали на Пленума на Върховния касационен съд  83-ма са подкрепили Захарова. Тя не е взела участие в гласуването. Номинирана е от Търговската и Наказателната колегия на съда заради нейния професионализъм, принципност и почтеност. Подкрепа Галина Захарова е получила и от Гражданската колегия. Според магистратите време е за жена начело на Върховния касационен съд. "Нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности дама!“, пише в предложението.

Захарова е дългогодишен наказателен съдия. В момента е заместник-председател на Върховния касационен съд. Бивш член е на Висшия съдебен съвет, но подаде оставка предсрочно в знак на несъгласие с кадровата му политика.

Освен Пленума на Върховния касационен съд номинации могат да правят трима члена на Съдийската колегия и правосъдният министър. Дали ще се възползват, ще е ясно най-късно след седмица.

Дали ще има друг кандидат за председател на ВКС, ще стане ясно следващия четвъртък.