Към затвора

Акад. Богдан Петрунов: Антиваксърското поведение – престъпен състав в НК

"Пропагандирането срещу ваксините в условия на пандемия от коронавирус е престъпление към националната сигурност. Антиваксърското поведение трябва да бъде инкриминирано. Неимунизираните са заплаха за имунизираните. Без ваксините никога няма да можем да се преборим с коронавируса."

Това заяви в интервю за БГНЕС академик Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести (1993-2010 г.)

Категорично съм за инкриминиране на антиваксърското поведение в този конкретен случай на пандемията, в която се намираме сега. Това не е просто нежелание да се имунизираш. Да пропагандираш срещу ваксинирането е престъпление към националната сигурност. Дори много по-сериозно, защото основното качество на националната сигурност е човешкото здраве. Ако ние нямаме здраве, няма да можем да изпълняваме основните си обществени и трудови задължения”, подчерта акад. Петрунов.

Той отбеляза, че е изключително важно да преборим погрешната представа и мантра, че ваксините са нещо вредно. „Две постижения на медицината ще останат най-велики – ваксините и антибиотиците. Ако ние ги нямахме, човечеството нямаше да бъде 7 милиарда, нямаше да бъдем и на половината на това, което сме днес. Това е истината и всеки човек трябва много добре да го разбере. Очевидно това трудно се разбира в България, за разлика от целия останал свят“, с горчивина констатира именитият медик.

За малко повече от година и половина, откакто живеем в условията на пандемия, огромната част от човечеството разбра смисъла на ваксината. “Без нея няма да можем да се преборим никога с коронавируса. Сега говорим за пандемия, т.е. масово разпространение в целия свят. Целта е с ваксинациите да я превърнем в ендемия, т.е. в локално разпространение в тези страни, където няма голяма имунизация. Там да се задържи вирусът, а останалите страни, където има висок процент ваксинирани, напълно спокойно да продължат своя живот” като се спазват съответните противоепидемични мерки – носенето на маски, миенето на ръцете, избягването на много хора на обществени места, каза акад. Петрунов.

Ученият определи като „колосален въпрос“ насърчаването на ваксинацията в България, над който всички си блъскат главите. Той припомни, че в сравнение с останалите страни по света, при нас процентът на имунизираните е между 20-25. По този показател сме на последно място в Европа и на едно от последните места в света. В останалите страни този процент се движи между 60 и 80 на сто, а някъде достига дори 90 на сто. В ОАЕ 97% от населението е ваксинирано.

Тук веднага възниква въпросът: ние ли сме най-умните и най-мъдрите в целия свят или има нещо грешно. След като останалият свят разбира смисъла на имунизацията, ние не можем да го разберем. Това е колосален въпрос, който трябва да се възпитава още от детска възраст, от училище. На децата да им стане ясно какво представлява ваксината, какво представлява инфекциозната болест, какво представлява имунитетът. Това са все неща, които трябва да се учат и постоянно да се пропагандират. Непрекъснато водим борба с антиваксърското движение, с различните теории и спекулации за увреждане на човешкия организъм, за въздействие на някакви други средства върху нас. Това е катастрофално за мен. Възпитанието на хората е основното”, подчерта акад. Петрунов.

Той изрази и своето дълбоко възмущение, че в предизборната кампания има кандидат-президенти, които официално заявяват, че ваксините са вредни. “Това говори не само за липса на информация, но и за ниска интелигентност. Дълбоко съм убеден в това и го заявявам категорично и открито”, каза акад. Петрунов.

По повод на митовете за ваксинацията, той цитира едно гигантско проучване, проведено в Израел и САЩ. То е направено в периода от март до август тази година и е публикувано през септември в най-авторитетните научни списания. В него са обхванати 900 хиляди имунизирани, които са сравнени с 900 хиляди неимунизирани. “В това изследване бяха проучени 25 основни странични прояви. От тях 4, които са най-често срещани при имунизацията: миокардит, перикардит, оток на лимфните възли, тромбозиране. Това са четирите основни странични реакции, които се наблюдават в резултат на имунизацията. Оказа се, че при имунизираните тези четири прояви са от 4 до 10 пъти по-малко, отколкото при тези, които не са се имунизирали, но са се разболели. Т.е. страничните реакции нямат никакво сериозно значение при имунизацията. Това са празни, несериозни и недоказани приказки, които за съжаление се приемат”, категоричен е акад. Петрунов.

Той напомни, че проблемът не е само с боледуването, а с т.нар. постковид синдром. „Коронавирусът е поливалентно, мултиорганно заболяване, засягащо всички органи и системи, след като сте го прекарали. Води до увреждания на централната нервна система, бъбреците, сърцето, черния дроб. Това са увреждания, които ние тепърва ще изучаваме”, каза акад. Петрунов.

Според него въвеждането на „Зелените сертификати“ е едно много правилно решение, но от гледна точка на реализацията въпросът е по-сложен. „Зелените сертификати“ се прилагат в цял сват от няколко месеца, ние сме последните, които ги въвеждаме в Европа. Въпросът е в реализацията. Как ще се извършва контролът на входа на заведенията, театрите, кината и др. Кои ще са хората, които ще проверяват? Как ще разберат, че този сертификат не е фалшив или на някой друг? На всеки трябва да се иска лична карта, а тя може да я иска само полицията. Представяте ли си тогава колко трудно осъществима е реализацията на тази идея, но е единствената правилна“, заяви акад. Петрунов.

Има и едно голямо НО, „Зелените сертификати“ могат да работят, ако имаме висок процент имунизирани. „Ако има най-малко между 60% и 80% ваксинирани, тогава би било лесно да ограничим останалите 20 или 40% да нямат контакт с обществените заведения. Но ние нямаме друг път, това е решението на проблема“, каза той.

Неимунизираните са заплаха за имунизираните. Неимунизираните са опасни, защото могат да ви предадат инфекцията. Вижте статистиката: над 90% от тези, които са влезли в болница, не са имунизирани. Това е най-голямото доказателство”, категоричен е акад. Богдан Петрунов.