награда испанско аташе

МВР награди полицейски аташе на Кралство Испания в България

На кратка церемония в МВР главен комисар Петър Тодоров награди Рафаел Варас, аташе по вътрешните работи към Посолството на Кралство Испания в София, с почетно отличие на МВР ‚За доблест и заслуга“ II степен. Присъстваха зам.-главният секретар на МВР, директорите на ГДНП, ГДБОП, ГДГП и ДМОС, както и представители на ДЕСМС. Гости на церемонията бяха Н. Пр. посланик Алехандро Поланко, колеги и дипломати от посолството.

Отличието се връчва от името на професионалното ръководство на МВР по повод приключването на петгодишния мандат на испанския аташе в България и в знак на благодарност за неговия принос в двустранното сътрудничество.

В обръщението си главен комисар Петър Тодоров благодари на г-н Варас за високия професионализъм и резултатното взаимодействие с компетентните структури на МВР в противодействието на различните форми на трансграничната престъпност. Отбеляза забележителния му професионален опит – над 40 години служба в областта на вътрешните работи, както и многобройните отличия, които  е получил от испанската страна. Подчерта, че с особено удоволствие връчва на г-н Варас първото чуждестранно отличие и изрази надежда, че в негово лице България ще може да разчита на верен приятел.

В отговор испанският аташе благодари за оказаната му чест. Той сподели, че не е познавал България преди да дойде тук, но бързо се е почувствал сред приятели и е бил впечатлен от високия професионализъм  на българските си колеги. По думите му благодарение на отличното сътрудничеството и двустранния обмен на информация са постигнати значими резултати в работата по линия на борбата с трафика на хора, на наркотици и други.

В рамките на церемонията посланикът на Кралство Испания оцени високо постигнатите двустранни отношения между България и Испания в областта на вътрешните работи. Той подчерта високия професионализъм на г-н Варас и отчете приноса му за съвместните резултати. Н.Пр. Поланко изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи да бъде конструктивно и ползотворно.