спецсъд и спецпрокуратура

Съдят четирима, укрили над 600 000 лв. ДДС

Спецпрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима за участие в организирана престъпна група, създадена с цел избягване установяването и плащането на данъчни задължения (престъпление по чл. 255 от НК). Те са предадени на съд за това, че от януари 2016 г. до април 2017 г., в резултат на престъпната си дейност, укрили и не внесли в държавния бюджет дължим ДДС в размер на над 600 000 лв.

Обвиняемите участвали пряко в собствеността и управлението на реални търговски дружества, занимаващи се с обработка и търговия на меса и месни продукти с произход от държави-членки на Европейския съюз. Едновременно с това те организирали и контролирали дружества от типа „липсващ търговец“, на които да прехвърлят данъчните си задължения.

За да станат по-конкурентни на пазара и да придобиват незаконни печалби, обвиняемите извършвали вътреобщностни доставки на името на „кухите“ дружества, регистрирани на подставени лица – граждани на Република Сърбия с нисък социален статус. Впоследствие реализирали внесената стока на пазара без документи и на конкурентни цени. Така прикривали действителния получател на стоката и избягвали плащането на ДДС.

Участниците в групата използвали значителен брой фирми от типа „липсващ  търговец“, които поетапно заменяли при възникване на съмнения за незаконна дейност у служителите на приходната администрация и при започване на данъчни проверки.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително  заседание на делото.