Петър Москов

Петър Москов е оправдан по делото за дарените ваксини от Турция

След пет години разследване и съдебен процес бившият здравен министър Петър Москов беше оправдан по делото за дарените ваксини от Турция. Специализираният съд е оправдал и останалите подсъдими.

Москов беше един от няколкото министри с повдигнати обвинения – дни след като заради загуба на предишните президентски избори оставка подаде второто правителство на Бойко Борисов. Делата на другите отдавна приключиха – всички с оправдателни присъди.

Заради бартера с ваксини с Турция, обвинение получиха и заместникът на Москов Адам Персенски, управителят на фирма "Бул Био" Любомир Димитров, предшественикът му Росен Алексиев и двама служители от държавното дружество.

Бившият здравен министър беше обвинен, че през 2015 година, когато в страната имаше проблем с доставките на ваксини за деца, е приел дарени от Турция ваксини, които не са разрешени за ползване в България. Според прокуратурата, освен че от това са последвали финансови щети, е било и създадено недоверие във възможността на Министерството на здравеопазването да контролира лекарствената политика и е било породено недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на децата.

Заради делото срещу Петър Москов безпрецедентно на разпит бяха призовани всички бивши министри, подписали договора за бартера с Турция.

Оправдателните присъди не са окончателни.