цигани протест дърва

Служели на МВР охраняват сградата на Държавно горско стопанство в Разлог

Причината е стълпотворение на жители на циганския квартал "Нов път" в Разлог. Протестиращите искат предоставяне на позволителни за добив на дърва за огрев без ограничения. Според някои от събралите се, те имат по едно вече получено позволително за определено количество, но исканията им са за още, тъй като това, което са добили не e достатъчно. По-рано днес ходили до Предел, за да добиват още дърва, но без позволителни горските служители са ги изгонили, сочи БНР.

Сред събралите се имаше и такива, които коментират, че не искат да пренасят дърва контрабандно, защото рискуват да им конфискуват превозното средство. Не е тайна, че мнозина препродават получените чрез позволително за добив дърва на цени в пъти по-високи от тези, които се предлагат от горското стопанства.

Служители на РУ на МВР контролираха за недопускане на нарушаване на обществения ред и сигурност около сградата на ДГС – Разлог. Представители на горското стопанство бяха категорични, че позволителни ще се издават само по едно на семейство и ще се осъществява още по-строг контрол срещу контрабанда и други незаконни дейности. Дърва, получени с позволително, което не отговаря на условията, ще бъдат подложени на конфискация.