спецсъд и спецпрокуратура

Спецпрокуратурата участва в разследване на измами и изпиране на пари във Франция

Специализираната прокуратура участва в разследване по досъдебно производство в Република Франция, образувано срещу организирана престъпна група за измами и изпиране на пари, придобити чрез фиктивна продажба на предпазни маски за защита от COVID-19. Дейността на групата се е изразявала в предлагане на маски и получаване на авансови плащания за доставки, които впоследствие не са били извършвани. За целта участниците регистрирали в България търговски дружества, които да набират клиенти и да договарят сделки.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател, на територията на страната са събрани множество доказателства и са предадени за нуждите на френското разследване.

В писмо на Българското национално бюро в Евроджъст до Специализираната прокуратура се съобщава, че казусът по разследването в България се закрива, предвид на това, че поисканото съдействие е оказано в пълна и достатъчна степен. „Издалият Европейската заповед за разследване орган ви изпраща професионална благодарност за отличната работа и Ви съобщава, че материалите, които сте събрали в изпълнение на Европейската заповед за разследване, са били изключително полезни за френското наказателно производство“, се казва в писмото.