бял сепаратизъм

„Своя полиция, свои съдилища, свой град.“ „Най-бялата“ област на Атланта иска да живее отделно

Най-богатият и модерен район на Атланта, щата Джорджия, иска да се отдели от останалата част на града. Най-вече заради резкия скок в престъпността, който тревожи жителите му. Ако "разводът" все пак се случи, тогава столицата на Джорджия ще загуби огромна част от данъчните си приходи, което само ще изострят и без това тежкото финансово положение в града.

Местните пътеводители описват Бъкхед като район с живописни зелени улици, със забележителна архитектура и някои от най-забележителните озеленяване в целия американски юг. Къщи, независими галерии, както и кафенета и ресторанти, в които работят световноизвестни готвачи. Това място става част от Атланта едва през 1952 г. Преди това Бъкхед играе ролята на улица "Уистерия лейн" от сериала "Отчаяни съпруги", където богатите граждани се заселваха и купуваха скъпи недвижими имоти. Сега местните жители искат да живеят отново отделно, тъй като са уплашени от влошаващата се криминална ситуация в Атланта. Привържениците на "общинския сепаратизъм" вярват, че ще се справят по-добре с възстановяването на реда в родния си Бъкхед, където сега също става неуредено.

Местните власти признават проблема. Кметът от демократите Кейша Ланс-Боттомс свързва нарастването на престъпността с пандемията на коронавирус, затворените училища и прекалено либералните закони за покупка на оръжие. „Както се е случвало в миналото, Атланта ще може да преодолее вълната от престъпността от COVID, ще вземем проблема с насилието под контрол“, обеща градският ръководител.

Критиците обаче посочват, че настоящите проблеми с престъпността до голяма степен са следствие от политиката на самата Боттомс. Твърди се, че кметът активно се застъпва за полицейска реформа, която най-вероятно ще отслаби ефективността на силите за сигурност. В разгара на протестите след убийството на Джордж Флойд, Боттомс разкритикува полицейското насилие и също така поиска уволнението на офицера, застрелял афроамериканеца Ришард Брукс на паркинга на ресторант.

Когато, въпреки това бяха повдигнати обвинения срещу бившия полицай, който стреля с пистолет, полицаите в Атланта започнаха да отказват да ходят на работа в знак на протест. Повече от 200 градски служители на реда са напуснали службата през изминалата година, според CNN, позовавайки се на полицейското управление на Атланта, докато за същия период само 60 нови служители са постъпили на работа. Тоест говорим за банална липса на служители на реда.

В самия Бъкхед вярват, че средствата им ще бъдат повече от достатъчни за формиране на собствено полицейско управление, което ефективно ще устои на престъпността. "Ще имаме собствен съд. Ще имаме собствен съдия. Ще имаме собствен затвор", каза Бил Уайт, председател и главен изпълнителен директор на градския комитет на Бъкхед, който оглави усилията за отделяне на района от Атланта.

По-рано тази година на законодателите в Джорджия вече беше представен документ, който може да постави въпроса за отделянето на Бъкхед от Атланта при междинните избори през ноември 2022 г. „Вече подадохме молба за развод и нашият развод е окончателен“, каза Уайт, цитиран от CNN. Ръководителят на областта е сигурен, че ако местните жители получат възможност да гласуват по този въпрос, тогава появата на Buckhead City няма да закъснее.

Проучване на The Atlanta Journal-Constitution и Училището по обществени и международни отношения към Университета на Джорджия установи, че близо 54% ​​от жителите на Бъкхед са за нов град. В този случай почти 90 хиляди жители ще станат жители на Бъкхед Сити, което е около една пета от общото население на Атланта.

Механизмът за създаване на нови градове в Джорджия е доста прост. Организацията просто трябва да намери спонсор в общото събрание на щата, за да представи законопроект в подкрепа на предложението си. Документът на Бъкхед Сити е спонсориран от Тод Джоунс от Джорджия. Група щатски сенатори ще проведе специално слушане по въпроса през ноември.

Следващата пролет депутатите ще гласуват в подкрепа на проекта и ако го одобрят, то през 2022 г. въпросът ще бъде поставен на референдум. Не всички жители на Атланта ще могат да гласуват за него, а само тези, които живеят в Бъкхед. Така през 2023 г. в Джорджия може да се появи нов град, който вероятно ще стартира цяла вълна от създаване на селища за хора със същия доход, идеология и в повечето случаи расов цвят.