лична карта

Между 130 хиляди и 250 000 души в България нямат лични карти

Национална мрежа срещу бедността и още няколко неправителствени организации настояват служебното правителство да вземе отношение по проблема с липсата на лични карти за една голяма част от населението ни. Между 130 хиляди и 250 000 души в България нямат лични карти по данни на неправителствения сектор. Фондация "ИГА" заедно с Българския хелзински комитет и "Лекари на света" създадоха работна група, която проведе заседание на 13 октомври. В срещата са  участвали заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска и Красимир Панчев, служител на МВР. „Очакваме още три министерства да ни отговорят. Събитието беше успешно. Получихме сериозна заявка за подкрепа от тези две министерства и смятам, че вървим в правилна посока" , каза за БНР Трендафил Меретев от фондация "ИГА".

За всички е известно, че без лична карта нито един човек няма достъп до нито една услуга. „Проблемът с липсата на лични карти е многопластов. Всички организации, които работят на терен са се сблъсквали с хора в много уязвимо положение, които паради структурни проблеми не могат да получат лична карта и следователно достъп до детски добавки и всякакъв вид социални услуги“, каза в предаването  "Хоризонт до обед" Росица Кратункова – представител на Националната мрежа против бедността и "Сдружение лекари на света".

Диана Драгиева от правната програма на Българския хелзински комитет коментира, че организацията получава десетки жалби и молби за съдействие за издаване на лична карта. "Проблемите са неизброими. Те се мултициплират. Мога да дам пример с лица, които са задържани от органите на МВР, лице с тежко заболяване, което не може да си получи в аптеката терапията, която е животоспасяваща за него, бременна жена, бъдещи майки, които изпитват затруднения да получат здрава грижа. Това е пречка за хоспитализация, за здравни, социални и административни услуги, за право на глас. Имаме случай, при който новородено бебе не може да бъде припознато от собствения си баща, защото няма лична карта".

Националната мрежа срещу бедността настоява да се направят законодателни промени, за да се реши проблема.