Делян Пеевски ДАНС

Люба Кулезич: Режисьорите от “дълбоката държава“ ни правят на маймуни с прераждането на Делянчо

Рашков обвини специализираната прокуратура, че спъва работата на полицията. Режисьорите от “дълбоката държава“ пак ни правят на маймуни. Смеят ни се в очите, че сме се хванали на въдицата им и си чешем езиците с чудодейното прераждане на Делянчо, а не с тъмните му деяния. Как бил отслабнал с 60 кила благодарение на вълшебна руска диета. Как му изсмукали мазнините в швейцарска клиника. Как американските санкции по „Магнитски“ са недоказуема тъпня, според депесарите на правдата Данчо Ментата и Х(л)амид Х(л)амид. Как злият гений Прокопиев е стъкмил световен журналистически заговор с разследването „Пандора“, за да го натопи с измислени офшорки.

Уж го викат в ДАНС, ама само за сведение. Но пък журналистките са предупредени овреме – чакат и настъпват към Пеевски като нервни оси. А той ги пъди отегчено за кефа на сеирджиите. И се заканва, естествено, че ще го виждаме често, понеже имал какво да каже за много хора…и т.н. Цирк до дупка, увенчан с издигането на отслабналото момче за депутат от ДПС в цели два района – Търново и Благоевград. Е, имунитетът му е в кърпа вързан. А Гешев си мълчи. Затова пък жълтите сайтове помпат децибели: „Пеевски бил сатанизиран. Името му станало дъвка за балончета.

Прокопиев е Сатаната. Киро Харварда е мошеник. Демонът е Радев. Ще изпукаме от глад, от студ, от КОВИД и от шока с цената на тока. Служебните министри са гОла вОда.“ Наведената социология вещае завръщането на Борисов на бял кон във властта. На този фон бива детониран сценарият с протестите – дежавю от 90-те. Днес пред Министерския съвет бяха пуснати и миньорите, подкокоросани от близките до Борисов казионни синдикални лидери. Но първи влязоха в атака „пътищарите“.

Регионалната министърка Комитова накрая ги удържаше буквално с тялото си. А колко самотно звучаха пред медиите аргументите й: „търсете си парите не от държавата, а от собствениците на фирмите, на които Борисов авансово раздаде милиарди за тревясващи язовири, за неукрепени срутища и за магистрални лотове с неуредени строителни книжа.“ Още малко и Комитова щеше да легне под веригите на тежките строителни машини, които бяха допуснати до София да газят и да трошат жълтите павета. Остана без отговор обаче, въпросът защо иначе бойкият вътрешен министър Бойко Рашков не ги спря, превръщайки Комитова в самотна жертва на саботьорския замисъл на пътни босове, ояли се покрай ГЕРБ. Усещането, че има пробив в решителността на второто служебно правителство на Радев се засили от липсата на разследване за финансирането и за режисирането на протестите. Или поне не разбрахме за това.

Допълнителен факт е игнорирането на журналистическата информация, че чрез една голяма строителна фондация името на Пеевски отново изплува в сюжета с пътищарите. И това е поредното доказателство, че е успяла „диверсията“ с превръщането му в елемент от пошло шоу. Сякаш публиката вече не го взема насериозно. И дава признаци на летаргия след дългогодишните безрезултатни упражнения на тема „задкулисие“, доминирано от корпулентната му доскоро фигура. Най-страшният резултат от въртенето в омагьосания кръг на безнаказаността е постепенното привикване на населението с корупцията.

Докопването до кранчето с обществените кинти започна да се превръща едва ли не в национален идеал. Сънят на прокуратурата стимулира тази морална национална катастрофа.

Последното доказателство за това е безразличието на общественото мнение след новото, най-шокиращо разкритие на файловете „Пандора“. Като част от международния журналистически консорциум Атанас Чобанов от „Bird.bg“ оповести, че Първа инвестиционна банка е била източвана от своите собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с милиарди. Милиардите били наливани като кредити в техни тайни офшорни сметки. Освен вече познатият скандал с фиктивни безимотни собственици на техни активи, сега осветените документи отново показват връзката на Делян Пеевски и адвоката му Александър Ангелов с принудително отнемани имоти на бизнесмени, клиенти на банката. Те били натискани да сключват цесии, за да покриват дълговите дупки срещу кухи обещания за кредити за собствените им нужди.

Е, тази картина е ужасяваща. В сравнение с нея обвиненията срещу бившия собственик на разгромената КТБ олекват като балони с хелий. Но мълчанието на агнетата е оглушително. БНБ отказва коментар. Пред ПИБ няма опашки от разтревожени вложители, както преди 7 години пред КТБ, след като прокуратурата на Цацаров нахлу в офисите на банката, а Пеевски се оплака, че Цветан Васиелев щял да го убива. Това е положението. „Диверсията Пеевски“ успя. Държавата е пак на колене. Обществото – с пръст в уста, но едва ли го съзнава. И ето че пак идват избори. И шоуто продължава.