АКСУ

Заради драстични нарушения закриват старчески дом

Закриват дома за възрастни хора в софийския квартал "Драгалевци". Агенцията за качество на социалните услуги няма да поднови лиценза на дома след проверка на множество сигнали за нарушения при грижите за настанените там. Крайният срок, в който домът трябва да преустанови дейността си, е 1-ви януари 2022 година.

Проверка на Агенцията за качество на социалните услуги е установила, че частният дом в "Драгалевци" не разполага с необходимия персонал и не може да гарантира задължителната по закон 24-часова грижа. Освен това домът не разполага със задължителния екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни хора. Проверката е констатирала персонал от трима санитари и управител при настанени 32-ма души. Инспекцията показва още, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключвани с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството и на техните права, се казва още в съобщението на Агенцията.

В социалния дом са настанявани стари хора заедно с хора с деменция и с психични разстройства, което също е в нарушение на закона и създава предпоставки за конфликти и инциденти.

За нарушенията ще бъде издадено наказателно постановление и глоба в размер на 3000 лева, а лицензът на дома в "Драгалевци" няма да бъде подновен.