Международен валутен фонд

МВФ има пълно доверие в Кристалина Георгиева, тя остава на поста си

Бордът на директорите на Международния валутен фонд (МВФ) потвърди, че има пълно доверие в управляващия директор Кристалина Георгиева, след като разгледа твърдения, че по време на работата си в Световната банка е оказала натиск над експерти да променят данни по начин, който би облагодетелствал Китай, предадоха световните агенции.

Съветът заяви, че има доверие в стремежа на Георгиева да поддържа най-високите стандарти на добро управление и почтеност в МВФ. В същото време се планира среща на борда на директорите, на която ще бъдат обсъдени институционални предпазни мерки, гарантиращи безпристрастността на служителите на международната кредитна институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност, отбелязва Ройтерс.

Георгиева благодари на съвета на директорите за гласуваното доверие и подчерта, че отправените й обвинения са били неоснователни, съобщава Франс прес.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е заявила вчера в разговор с Георгиева, че докладът на правната кантора УилмърХейл (WilmerHale) е повдигнал основателни съмнения, но липсата на преки доказателства означава, че евентуална смяна на ръководството би била неоснователна. Необходимо е обаче да се вземат "активни мерки за засилване на доверието в МВФ и достоверността на информацията", предоставяна от институцията се казва в изявление на Йелън.

Освен това Георгиева и други мениджъри на МВФ трябва да декларират отново, че държат на прозрачността в изследванията, анализа и определянето на политиката на фонда.