съд Тетевен

Досъдебно производство срещу длъжностно лице за документно престъпление

Районна прокуратура – Ловеч ръководи досъдебно производство за престъпление по чл. 311, ал. 1 от НК за това, че на неустановена дата през 2021 г. в град Ябланица, Ловешка област, длъжностно лице – медицински фелдшер, в кръга на службата си съставил официален документ – сертификат за ваксинация, в който удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства.

На 11 октомври 2021 г., в  ОД МВР – Ловеч, е получена оперативна информация за фиктивно извършване и отчитане на ваксинации за СОVID-19 от медицинско лице в Ябланица с цел издаване на сертификати с невярно съдържание.

По образуваното досъдебно производство, под ръководството на Районна прокуратура-Ловеч, Териториално отделение-Тетевен, са проведени процесуално-следствени действия от служители на РУ на МВР – Ябланица и ОД МВР Ловеч,  в хода на които са извършени претърсване и изземване на три адреса, един от тях е работното място на медицинското лице.

Иззети са техника и документи, имащи отношение към случая. Извършват се разпити на свидетели и е възложена експертиза на иззетите технически средства и електронни устройства.

Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура-Ловеч, ТО-Тетевен.