окръжна прокуратура

Родителите на децата, намерени в опожарения апартамент във Варна, са привлечени към наказателна отговорност за палеж

„Родителите на двете деца, намерени мъртви в апартамент в ж.к. „Владислав Варненчик“ са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт – престъпление по чл. 330, ал. 3 от НК.“ Това заяви окръжният прокурор на Варна Красимир Конов на брифинг във връзка с тежкия инцидент, при който бе установена смъртта на две деца. В брифинга взе участие и директорът на ОД на МВР – Варна Атанас Михов.

Окръжният прокурор на Варна добави, че мъжът и жената са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор с оглед довеждането им пред съда с искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.  За престъплението, за което родителите са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 до 15 години.

Инцидентът е възникнал тази нощ във варненския квартал „Владислав Варненчик“, блок 406. Горял е апартамент, разположен във вход 7. При потушаването на пожара е установено, че в жилището има две починали деца.

Прокурор Конов обяви, че резултатите от съдебно-медицинската експертиза, назначена да установи причините за смъртта на децата, показват, че едно от тях се е задушило от дима. Работи се за изясняване причините за смъртта на другото дете и за установяване причините и обстоятелствата около възникването на пожара.

Извършени са огледи на местопроизшествието, текат разпити на свидетели, очакват се резултатите от още назначени експертизи.