Парламентарни избори 2021 юли

Съмнения за контролиран вот в Стражица

Най-сериозно е напрежението в най-голямото стражишко село Камен, където и полицейското присъствие е засилено в деня на балотажа. На проверка в двете избирателни секции в селото, където вотът е машинен, а право на глас имат близо 1300 избиратели, дойдоха от Общинската избирателна комисия.

Всички 24 изборни секции в община Стражица отвориха навреме. В 15 от тях се гласува с машини. Устройството в 13-а секция в най-голямото село Камен е с компрометиран захранващ кабел, но машината е сработила, съобщи Марияна Кръстева, председател на Общинската избирателна комисия: „Проблемът е с кабела за батерията на машината, т. е. UPS-а, който се включва, когато няма електроподаване, и тази сутрин при стартирането на машината той е изолиран. Не представлява заплаха за провеждането на машинното гласуване“.

68 гласа беше разликата между двамата кандидати за кмет на общината на първия тур. Право да избират имат малко над 10 300 избиратели. 

На балотажа се явяват двама кандидати, издигнати от инициативни комитети. До извънредните местни избори в Стражица се стигна, след като досегашният кмет Румен Павлов стана депутат в 46-ия парламент.